Κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων αυξάνεται ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στο τάμπλετ, το κινητό ή στην τηλεόραση. Βέβαια, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η τεχνολογία δε σημαίνει απλώς σπατάλη χρόνου, καθώς υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές και παιχνίδια για παιδιά.
Επίσης, ας το παραδεχτούμε, όταν οι γονείς είμαστε απασχολημένοι με τα τραπεζώματα, τα δώρα και διάφορες δουλειές, διευκολύνει να βλέπουν τα παιδιά βιντεάκια στο YouTube kids ή στην τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια στο τάμπλετ. Αυτή, όμως, η ολιγόωρη διασκέδαση μπορεί να μετατραπεί σε πολύωρη αν δεν τεθούν από την αρχή κάποια όρια. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε τον κανόνα «3-6-9-12» για τα παιδιά και τις οθόνες:
· Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια.
· Όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6.
· Όχι internet πριν από τα 9.
· Όχι social media πριν από τα 12.
Η Δρ. Becky, κλινική ψυχολόγος, μοιράστηκε μερικούς τρόπους για να μάθουν οι οικογένειες να μην έρχονται συνεχώς σε αντιπαράθεση με τα παιδιά τους όσον αφορά τον χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη.
«Η μεγαλύτερη παγίδα προέρχεται στην πραγματικότητα από την έλλειψη σαφήνειας μεταξύ γονέα και παιδιού σχετικά με τον χρόνο οθόνης κατά τη διάρκεια των διακοπών», λέει η ειδικός, «επειδή τα παιδιά, όταν υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών τους και της πραγματικότητας, είναι ανίκανα να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα».
Με άλλα λόγια, πρέπει από νωρίς να τεθούν τα όρια και οι προσδοκίες, ώστε να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας ενημερωμένα και προετοιμασμένα.
Ξεκινήστε με σαφήνεια: «Άκου τι θα κάνουμε. Θα γράψουμε παρέα μερικούς κανόνες, για να μην ξεφύγουμε από τα όρια». Να θυμάστε πως οι οπτικές υπενθυμίσεις βοηθούν πάντα τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο.
Άλλη μία χρήσιμη συμβουλή είναι να ρυθμίζετε τη λειτουργία «χρόνος επί της οθόνης» στο κινητό ή στο τάμπλετ του παιδιού σας, ειδικά εάν είναι πολύ μικρό (ηλικίας δημοτικού και κάτω). Η ρύθμιση του χρόνου χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών είναι ένα «ζήτημα» που πρέπει να προσπαθείτε να λύσετε μαζί με το παιδί σας.
Αλλά όταν πρόκειται για μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πρόβλημα να είμαστε κάπως πιο ελαστικοί με τους κανόνες για τον χρόνο χρήσης της οθόνης. Απλώς πρέπει να υπενθυμίζετε ότι κάθε μέρα των διακοπών δεν θα έχει μια ώρα διαδρομή με το αυτοκίνητο μέχρι πχ το σπίτι της γιαγιάς, και εκείνες τις μέρες οι οδηγίες εξακολουθούν να ισχύουν.
Καθορίστε εκ των προτέρων τα όρια του χρόνου που θα αφιερώνουν τα παιδιά στις οθόνες και μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις λειτουργίες των smartphones. Όταν τα παιδιά έχουν τη δική τους συσκευή, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη, να μάθουν τι σημαίνει ανεξαρτησία και να «εξερευνήσουν» με τους δικούς τους όρους χωρίς να αισθάνονται ότι οι γονείς υπαγορεύουν κάθε τους κίνηση.
Προβλέψτε τα ξεσπάσματα προκειμένου να τα διαχειριστείτε. Η απότομη διακοπή των οθονών και των ηλεκτρονικών συσκευών θα οδηγήσει μόνο σε συγκρούσεις, κλάματα, ξεσπάσματα και φασαρίες.
Παραμείνετε ήρεμοι όταν το παιδί σας ξεπερνά τον οριοθετημένο χρόνο και με αποφασιστικότητα πείτε πως ο χρόνος έχει τελειώσει για σήμερα.
Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα
Σύμβουλος Ε.Α.Ε.
Ανάρτηση chiourea.gr στο Γονείς - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Διαβάστε επίσης:
- Οι παιδίατροι προειδοποιούν: Τα παιδιά χρειάζονται απλά παιχνίδια – όχι tablets και ηλεκτρονικά
- Συμβουλές για γονείς, παιδιά και... οθόνες: Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και τις οθόνες
- Οι ταμπλέτες πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών
- «Άρρωστα» με την οθόνη: 500 Ελληνόπουλα έχουν νοσηλευτεί στο Παίδων λόγω εθισμού σε ηλεκτρονικές συσκευές
- Χειρόγραφο ή τάμπλετ; Τι βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών;
- Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια σχετίζονται με την αύξηση της επιθετικότητας
- e-safety: "Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί ... Διαδίκτυο!"
- «Σερφάρω» με ασφάλεια: Οδηγίες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
- VIDEO: Παιγνίδια, εθισμός, παιδιά, Internet
Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
- VIDEO: «Έχω Αυτισμό, Είμαι Διαφορετικός, Είμαι ο Εαυτός μου» ♥ (Αυτισμός)
- Kείμενο-VIDEO Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης ♥ (Επικαιρότητα - Κοινωνία)
- VIDEO: «Η τρόικα στην ταβέρνα» ♥ (Διάφορα Θέματα - Ποικίλης ύλης)
- VIDEO: Τα VIDEO που πρέπει να δει κάθε Έλληνας! ♥ (Διάφορα Θέματα - Ποικίλης ύλης)
- Kείμενο-VIDEO Γλωσσολαλιά μιας «νεκρής» γλώσσας- Ράνια Χιουρέα ♥ (Επικαιρότητα-Πολιτισμός)
- VIDEO: "Δεν κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο" ♥ (Επικαιρότητα)
- VIDEO:Συγκινητική ιστορία γέρου πατέρα, γιου και σπουργίτη ♥ (Διάφορα Θέματα - Ποικίλης ύλης)
- VIDEO: Το καναρινί ποδήλατο ♥ (Παιδαγωγικά θέματα)
- VIDEO: Άγγελοι στη γη ♥ (Ειδική Αγωγή)
- VIDEO: Hand in Hand ♥ (Ειδική Αγωγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου