Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Επικαιρότητα - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: Πτυχίο για την πρώτη Νηπιαγωγό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα Μαρία Νίτσα



Η Μαρία Νίτσα παραδίδει μαθήματα δύναμης και θέλησης. Σε λίγο καιρό παίρνει το πτυχίο της και γίνεται η πρώτη Νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στη χώρα μας.

Το μήνυμα του Πάμπλο Πινέδα

Nα μη βάζετε όρια στον εαυτό σας! Αυτό ήταν το «μήνυμα» που είχε στείλει στους Έλληνες, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του, 2013, ο Ισπανός Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος πτυχιούχος δάσκαλος στην Ευρώπη με σύνδρομο Down. Ο ίδιος απέκτησε bachelor στην ψυχολογία της εκπαίδευσης. Επίσης, είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην (βασισμένη στη ζωή του) ταινία «Υο Tambien» («Εμείς οι δύο»).

Μαρία Νίτσα: Η Ελληνίδα που ξεπέρασε τα όριά της

Τέσσερα χρόνια μετά, ένα κορίτσι από τη Μεσοποταμία Καστοριάς, με σύνδρομο Down και διαβήτη, απέδειξε ότι έσπασε τα προσωπικά όρια τη, αλλά και ξεπέρασε όσα εμπόδια ύψωναν η γενετική διαταραχή, οι ινσουλίνες και οι «φυσιολογικοί» κανόνες της κοινωνίας.

Η Μαρία Νίτσα έβγαλε το Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοποταμίας (παίρνοντας απολυτήριο με βαθμό… σχεδόν 13) και πέτυχε την εισαγωγή της στο παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Θέλω να μάθει ο κόσμος τι έκανα!» λέει με περηφάνια που πραγματοποίησε το όνειρο της η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.

Μ. Νίτσα: Ο διαβήτης και το σύνδρομο Down

Η Μαρία Νίτσα από την Μεσοποταμία, που πάσχει από σύνδρομο Down αλλά και διαβήτη, το 2017 πραγματοποίησε την εγγραφή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, όπου πέρασε, έπειτα από 12 χρόνια μελέτης.

Σύμφωνα με τους γονείς της, με πολλούς δισταγμούς την έστειλαν στο δημοτικό της περιοχής και με την προϋπόθεση πως, αν έβλεπαν ότι δεν τα καταφέρνει, θα μεταφερόταν σε ειδικό σχολείο. Ωστόσο, γρήγορα έμαθε να γράφει και να διαβάζει, ενώ η πρόοδός της ήταν τέτοια που τελικά δεν χρειάστηκε να πάει ποτέ σε ειδικό σχολείο.

Όπως λέει η μαμά της Μαρίας, το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν την απέρριψε. «Οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό της σχολής μάς βοήθησαν, για παράδειγμα η Μαρία έχει τη δυνατότητα παράδοσης εργασίας σε ορισμένα μαθήματα αντί να εξεταστεί γραπτά. Έχω δει κι άλλα παιδιά στο πανεπιστήμιο με προβλήματα ομιλίας ή κινητικά, που αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία. Τα μαθήματα σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται στο ισόγειο, υπάρχουν ράμπες, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χαρίζονται βαθμοί!»

Η παρακολούθηση, ωστόσο, στο πανεπιστήμιο δεν παύει να είναι ένας επαναλαμβανόμενος αγώνας. Η οικογένεια έπρεπε να διανύει καθημερινά κοντά στα 60 χιλιόμετρα απόσταση, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα από το χωριό ως τη Φλώρινα, μέσα από μια δύσκολη διαδρομή με πολλές στροφές και χιόνια το χειμώνα. Ο μπαμπάς της Μαρίας να πηγαίνει μαμά και κόρη με το αμάξι κάθε Δευτέρα και Τρίτη και να επιστρέφει να τις πάρει. Για τις Τετάρτες χρειαζόταν διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, γιατί τα μαθήματα ήταν πολλά και ξεκινούσαν από το πρωί, οπότε επέστρεφαν στο σπίτι την Πέμπτη.

Τα δύσκολα οικονομικά και αυτό το εξαντλητικό πρόγραμμα ήταν ο λόγος που η Μαρία δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο η υποτροφία που έλαβε με πρωτοβουλία του δήμου Καστοριάς έλυσε το πρόβλημα της μετακίνησης σε μεγάλο βαθμό.

 «Η Μαρία έχει πολλές παρέες από τη σχολή, δεν ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια από τα παιδιά όταν μπερδευτεί σε κάτι, αποστηθίζει την ύλη, είναι συνεπής στις ασκήσεις, γράφει ακόμα και ποιήματα, κάτι που δεν το είχαμε φανταστεί ποτέ» είχε πει στην Αthens Voice η μητέρα της, η κυρία Ελένη, που τη συνόδευε στα μαθήματα για να της χορηγεί τις ενέσεις ινσουλίνης αλλά και για την απαραίτητη δόση ασφάλειας που χρειάζεται. «Διακριτικά βέβαια πάντα, γιατί η Μαρία δεν θέλει να καθόμαστε στο ίδιο έδρανο, έχει τις δικές της κολλητές. Μάλιστα, σε αντίθεση με εμένα θυμάται τα ονόματα όλων των παιδιών στο αμφιθέατρο. Κι εγώ, όμως, απολαμβάνω τις παρακολουθήσεις και είναι σαν να σπουδάζω μαζί της στο Παιδαγωγικό».

Πλέον η Μαρία ολοκλήρωσε τις σπουδές της και ετοιμάζεται σε ένα μήνα να πάρει το πτυχίο της, όπου θα γίνει και η πρώτη Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.

Πλέον ολοκλήρωσε τις σπουδές της και ετοιμάζεται σε ένα μήνα να πάρει το πτυχίο της, όπου θα γίνει και η πρώτη Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.

Η Μαρία είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να διδάξει μικρούς και μεγάλους ότι η θέληση για γνώση και ζωή μπορεί να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες.

Καλή αρχή Μαρία!!! 💗💗💗

Πηγές:

https://www.enimerotiko.gr

www.rosa.gr

https://www.amea-care.gr

Αναρτήθηκε από www.chiourea.gr στο Επικαιρότητα - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ και Ειδική Αγωγή - ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου