Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του Δημήτρη Καμπανάρου, του 41χρονου ιδιοκτήτη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, όπου βρέθηκαν τρία κρούσματα κορωνοϊού, ενώ διαγνώστηκε και ο ίδιος με Covid-19.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Δημήτρης Καμπανάρος είχε επιβαρυνθεί ψυχολογικά με τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας και ότι λύγισε μπροστά στο βάρος της ευθύνης, μετά τη διάγνωση και του ιδίου με covid-19, γεγονός που τον φόρτισε σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον οδηγήσει να αφαιρέσει την ζωή του με μια καραμπίνα.
Από το χειρόγραφο σημείωμα που άφησε πίσω του, προκύπτει ότι «χρέωσε» στον εαυτό του το γεγονός ότι κόλλησε τον ιό. Ένιωθε ότι ήταν υπεύθυνος απέναντι στους ηλικιωμένους που φρόντιζε και ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να νοσήσει ο ίδιος. Όταν είδε το τεστ και διαπίστωσε ότι είναι θετικός στον ιό ένιωσε ότι πρόδωσε τους ηλικιωμένους, όπως λένε άνθρωποι με τους οποίους μίλησε λίγο πριν το συμβάν. «Με νίκησε ο κορωνοϊός. Απέτυχα. Δεν το αντέχω», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Αντίο Δημήτρη…
Ο Δημήτρης Καμπανάρος ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος. Όλοι τον γνωρίζαμε ως ένα σπάνιο άνθρωπο που από νεαρή ηλικία ήξερε το επάγγελμα που θα ακολουθήσει. Ήταν πολύ όμορφος άνθρωπος, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ευαίσθητος, ευσυνείδητος, φιλότιμος, υπεύθυνος, με πολύ αναπτυγμένη την αίσθηση του χρέους. Λάτρευε τους ηλικιωμένους. Μέρα νύχτα μαζί τους. Εργατικός, παθιασμένος με τη δουλειά του και αφοσιωμένος πραγματικά σε αυτό που έκανε. Δεν είχε παντρευτεί και δεν είχε παιδιά. Το βασικό μέλημά του ήταν πώς να δώσει ποιότητα στη ζωή των ηλικιωμένων, τα «παιδιά» του όπως τους αποκαλούσε. Αυτό ήταν και το θέμα της διδακτορικής διατριβής του, των επιστημονικών μελετών του και των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.
Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο έργο αγάπης και κοινωνικής προσφοράς για την τρίτη ηλικία καθώς και σε κοινωφελείς δράσεις. Με μεγάλη υπευθυνότητα, αγάπη, μεράκι και ζήλο διατηρούσε τη «Νέα Θάλπη», τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αποκατάστασης στον Άγιο Στέφανο. Πάντα ευγενικός και γλυκομίλητος, τον λάτρευαν όλοι. Το πήρε κατάκαρδα ότι υπήρξαν κρούσματα στο χώρο του και ότι και ο ίδιος βγήκε θετικός στον κορωνοϊό, άρα ποιος θα τον εμπιστευόταν πια ... απέτυχε ως καπετάνιος όπως έγραψε... Τι κρίμα... όσοι τον γνωρίζαμε ως άνθρωπο και ως επαγγελματία, έχουμε συγκλονιστεί ακόμα περισσότερο. Θρηνούμε την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου…
Αντίο Δημήτρη… θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη, αλλά και πικρία για το πρόωρο και άδικο τέλος που αποφάσισες να δώσεις στη ζωή σου, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό που δεν αναπληρώνεται στην αγαπημένη σου μητέρα, στην αδερφή σου, στα «παιδιά» σου τους ηλικιωμένους σου, στους συγγενείς, συνεργάτες, φίλους και όσους σε γνώριζαν.
Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Δημήτρη…
Ράνια Χιουρέα
Ο Δημήτρης Καμπανάρος με τη μητέρα του
«Απέτυχα σαν καπετάνιος»Πάνω σε ένα χαρτί από το σημειωματάριο του στη μονάδα του έγραψε το τελευταίο αντίο καθώς είχε πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. «Κουράστηκα. Και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθος, κόλλησα κορωνοϊό μετά από όλα αυτά...» αναφέρει στο σημείωμα, ενώ προσθέτει «Τίτλος: μέσα από το τζάμι (και ήταν μάταιο) θα με πουν αδύναμο. Οκ. Ήμουν. Θα ζήσω με αυτό».
«Η μάνα μου και η αδερφή μου, ας μη με κλάψουν πάνω από ένα χρόνο. Εύχομαι να ηρεμήσω όπου πάω, αν πάω κάπου», επισήμανε σε άλλο κομμάτι στο σημείωμά του. Στην 3η σελίδα αναφέρει «Αν παρ’ελπίδα ζήσω (ανίκανος και να πεθάνω) φευ! Μη με έχετε φυτό να με ποτίζετε». Και τέλος αναφέρει για το όπλο «για την οπλοκατοχή, ήταν του μπαμπά μου. Ίσως τον βρω. Εκτός αν πάω πακέτο για την κόλαση...».
Μετά πήρε την καραμπίνα του πατέρα του και αυτοκτόνησε.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν μετά τον εντοπισμό τριών θετικών κρουσμάτων στο γηροκομείο, δύο εργαζομένων και μιας ηλικιωμένης. Πριν λίγες μέρες διαγνώστηκαν με κορωνοϊό μια 33χρονη και μια 47χρονη εργαζόμενη και μια 88χρονη, που φιλοξενείται εκεί, ενώ όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί και απομονώθηκαν στο σπίτι τους.
Από την πρώτη στιγμή ο ιδιοκτήτης της Μονάδας, Δημήτρης Καμπάναρος, έδειχνε να μην πιστεύει ότι συνέβη αυτό, αφού όπως υποστήριζε είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης την περασμένη Τρίτη 20/10, ο ΕΟΔΥ είχε πάει για τεστ στις 16 Σεπτεμβρίου και όλοι ήταν αρνητικοί.
Κλιμάκιο κλήθηκε ξανά προληπτικά από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και πήγε την προηγούμενη Πέμπτη (15 Οκτωβρίου). Τότε πραγματοποιήθηκαν rapid tests και βγήκε θετικό το δείγμα μιας εργαζόμενης.
Κλιμάκιο κλήθηκε ξανά προληπτικά και πήγε την προηγούμενη Δευτέρα 19/10, πραγματοποιώντας rapid tests. Τότε βγήκε θετικό το δείγμα μιας 47χρονης εργαζόμενης και μιας 88χρονης τροφίμου.
Την Τρίτη 20/10 ο Δ. Καμπανάρος διαγνώστηκε και αυτός θετικός έπειτα από rapid test που έκανε, γεγονός που άλλαξε ριζικά την ψυχολογία του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε δύο τεστ: Το πρωί έκανε το πρώτο τεστ και ήταν αρνητικό, ενώ το δεύτερο έγινε το μεσημέρι και βγήκε θετικό. Όταν ενημερώθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό πως είναι θετικός «πάγωσε».
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 41χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο με κυνηγετική καραμπίνα και βρέθηκε νεκρός το πρωί της Τετάρτης 21/10.
Ο Δημήτρης Καμπανάρος εν μέσω πανδημίας
Η τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη ΚαμπανάρουΣτην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 την Τρίτη 20 Οκτωβρίου ήταν η τελευταία συνέντευξη του ιδιοκτήτη γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο όπου βρέθηκαν θετικοί δύο εργαζόμενοι και μία ηλικιωμένη τρόφιμος.
Ο 41χρονος Δ. Κ. είχε μιλήσει για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο γηροκομείο στην κάμερα του ΑΝΤ1, είχε τονίσει ότι και οι τρεις ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και πως τα τεστ κορωνοϊού έγιναν με δική του πρωτοβουλία.
Όπως σημείωσε, ο ΕΟΔΥ είχε κάνει τεστ στους εργαζομένους στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 6 Οκτωβρίου κάλεσε ο ίδιος τον ΕΟΔΥ και προκάλεσε ένα τεστ. «Όντως ήρθαν στις 15 Οκτωβρίου να μας ελέγξουν. Εγώ αν δεν τους είχα καλέσει, αυτά τώρα που συζητάμε δεν θα γίνονταν γιατί κανείς δεν έχει συμπτώματα. Ούτε οι εργαζόμενοι ούτε κανείς ηλικιωμένος ούτε η ηλικιωμένη η οποία είναι στον «Γεννηματά». Στις 15 Οκτωβρίου ήρθε ο ΕΟΔΥ και μία εργαζόμενη 33 ετών βρέθηκε θετική με rapid τεστ.
Κατευθείαν ο ΕΟΔΥ πήρε μοριακό και εγώ ο ίδιος πήρα μοριακό και το πήγα σε διαγνωστικό εργαστήριο για να το επιβεβαιώσω. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ έμεινε εδώ και έκανε μοριακά τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους. Εγώ πήγα στην οικογένειά της κι έκανα μοριακά τεστ στην οικογένειά της, οι οποίοι βγήκαν αρνητικοί. Η οικογένεια της πάσχουσας. Η ίδια είναι ασυμπτωματική όπως και όλη η οικογένειά της.
Την Παρασκευή επαναλάβαμε πάλι rapid τεστ αντιγόνων και ήταν όλοι αρνητικοί. Σήμερα επαναλάβαμε τα τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους και στους εργαζομένους και βρέθηκε μία εργαζόμενη ετών 47 βρέθηκε και αυτή θετική όπου της πήραμε μοριακό τεστ, και μία ηλικιωμένη και οι δύο ασυμπτωματικοί, χωρίς εμπύρετο, χωρίς βήχα, χωρίς αγευσία, χωρίς ανοσμία, χωρίς εξανθήματα, χωρίς διάρροια, χωρίς εμετό, χωρίς πονοκέφαλο, χωρίς πονόλαιμο, χωρίς ρίγη, χωρίς τίποτα.
Θα παραμείνουμε ανοικτά γιατί δεν μπορούν να φύγουν οι ηλικιωμένοι. Οι οδηγίες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ είναι να επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως μεθαύριο (σσ.αύριο Πέμπτη) πάλι μοριακό τεστ» είχε πει ο 41χρονος ιδιοκτήτης του γηροκομείου.
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Καμπανάρος
Ο Δημήτρης Καμπανάρος ήταν ιδιοκτήτης και γεροντολόγος στη μονάδα, και παράλληλα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Είχε πρόσφατα κληρονομήσει την επιχείρηση από τον πατέρα του και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Είχε εκφράσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα την αγωνία του για τους οίκους ευγηρίας και είχε ζητήσει να διατίθενται rapid test, προκειμένου να είναι συνεχής ο έλεγχος για την ασφάλεια φιλοξενούμενων και εργαζόμενων.
Ένα από τα δικά του αποφθέγματα που μετατράπηκε σε «Μότο» της Νέας Θάλπης ήταν πως «η ψυχή δεν γερνάει ποτέ!». Αυτή ήταν και η στάση ζωής που είχε επιλέξει.
Στην Ιστοσελίδα της Νέας Θάλπης βρίσκει κανείς με μια γρήγορη αναζήτηση και τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Όπως εξηγούσε ο ίδιος, η επιλογή του προέκυψε από την αγάπη στη γιαγιά του Άρτεμη. Ήταν μια «εσωτερική παρότρυνση» και αγάπη του προς τη «Μούσα» του, όπως συνήθιζε να την αποκαλεί.Ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αναφορά στο βιογραφικό του. Ένα μεγάλο βιογραφικό με αρκετά επιτεύγματα:
«Αφού ολοκλήρωσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Παιδαγωγικής - Φιλοσοφίας - Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) το 2001 συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της Γεροντολογίας, στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό (2001-2003) και Διδακτορικό τίτλο σπουδών (2003-2006 – υποτροφία του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης).
Το 2002 έλαβα το βραβείο DAAD για τον αλλοδαπό φοιτητή με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση σε συνδυασμό με κοινωνική προσφορά στους ηλικιωμένους στο Δήμο της Χαϊδελβέργης. Πάντα ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις μου και τον εαυτό μου στο να βελτιώνω τη ζωή των ηλικιωμένων, έμπρακτα και όχι θεωρητικά.
Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησα τη Μονάδα Φροντίδας και Αποθεραπείας «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφάρμοσα προγράμματα εργοθεραπείας, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης προσπαθώντας να αλλάξω το αρνητικό στερεότυπο αδυναμίας και ανικανότητας που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την Τρίτη και Τέταρτη Ηλικία.
Από το 2010 μέχρι το 2014 κατείχα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης.
Το 2012 ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το Πανελλήνιο Βραβείο Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιώ μαζί με την Μ.Κ.Ο. «50και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE το καινοτόμο Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 50 ετών έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet.
Από το 2014 εργάζομαι ως ειδικός σύμβουλος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΤΙΜΑ», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ηλικιωμένους, πάντα με γνώμονα την αρχή της ουσιαστικότητας και της βιωσιμότητας. Από το 2014 διατελώ Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Το 2020 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο City College, Διεθνές Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, αποκτώντας τον τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας», συνεχίζει στο μήνυμά του στην ιστοσελίδα.
Αφανής ήρωας
Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και παρακολουθούσε την εξέλιξη της πανδημίας, πριν ακόμα εμφανιστεί ο ιός στην Ελλάδα.
Τον περασμένο Μάρτιο κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, διαβάζοντας για τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, όπου ο ιός προσέβαλε σφόδρα οίκους ευγηρίας. Από τότε ήξερε ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας γίνεται συνήθως μέσω των εργαζομένων.
Έτσι, πήρε μόνος του μία τολμηρή απόφαση και έγινε ο πρώτος –και πιθανότατα ο μοναδικός- ιδιοκτήτης στην Ελλάδα, που παρέμεινε επί μακρόν έγκλειστος σε «καραντίνα» μέσα στη μονάδα του στον Άγιο Στέφανο, μαζί με τους εργαζομένους του. Για 65 ημέρες δεν βγήκε έξω από τη μονάδα φροντίδας για να είναι σίγουρος ότι θα προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Στις 24 Μαρτίου ξεκίνησε την «καραντίνα», που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Οι συνάδελφοί του τον θαύμαζαν μετά από εκείνη την απόφαση.
"ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ" Χάθηκε ένας ευαίσθητος και αφοσιωμένος επιστήμονας
Οι συγγενείς των ηλικιωμένων σπεύδουν στον οίκο ευγηρίας για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, αφού, όπως λένε, ήταν καλός άνθρωπος και σωστός επαγγελματίας, «ένας δικός τους άνθρωπος».
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης δήλωσε:
«Με ανείπωτη θλίψη πληροφορήθηκα πριν από λίγο την τραγική είδηση του θανάτου του συμπολίτη μας Δ.Κ., ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη».
Δυστυχώς, ο αποβιώσας αφαίρεσε τη δική του ζωή, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε, πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε το γεγονός ότι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 μία φιλοξενούμενη και δύο υπάλληλοι της Μονάδας που διατηρούσε.
Ο Δ.Κ. υπήρξε ένα εξέχον μέλος της κοινωνίας του Δήμου Διονύσου, άριστος επιχειρηματίας και διαπρεπής επιστήμονας, ιδιαίτερα αγαπητός από την τοπική μας κοινωνία.
Θέλω να πω ότι είμαι συγκλονισμένος από την τραγική είδηση».
O Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας σε εκπομπή του Mega:
«Ήταν ο πιο στενός συνεργάτης που είχα. Πήγα στη Μονάδα και πρώτη φορά στη ζωή μου… πήγα να λιποθυμήσω. Υπερβολικό αίσθημα ευθύνης του Δημήτρη. Μιλάμε για ένα παιδί εξαίρετο. Τελείωσε ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, πήγε στη Χαϊδελβέργη έκανε διδακτορικό στην γεροντολογία. Είχε λατρεία στους ηλικιωμένους.
Ήταν η μοναδική μονάδα που έκανε οικιοθελή καραντίνα 2,5 μήνες. Οδηγούσε και είχε μάσκα κι από πάνω προσωπίδα. Δεν άντεξε ότι υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί. Ήταν τέτοιο το αίσθημα της ευθύνης.
Και μιλάμε για 2 ασυμπτωματικούς εργαζόμενους και μια γιαγιά με 37,6 πυρετό».
Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πρίνστον:
Γνώρισα τον Δημήτρη πριν από 20 χρόνια. Φοιτητής Γεροντολογίας εκείνος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης εγώ, είχα τη χαρά να του απονείμω το βραβείο του καλύτερου αλλοδαπού φοιτητή που χορηγεί το γερμανικό Ιδρυμα Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών. Γίναμε στενοί φίλοι. Αστείρευτη πηγή ενέργειας και ιδεών, είχε οδηγηθεί στη γεροντολογία από την αγάπη για τις δύο γιαγιάδες του.
Το ερώτημα που τον βασάνιζε, και εδώ η λέξη έχει την κυριολεκτική σημασία της όπως απέδειξε ο τραγικός του θάνατος, ήταν: «Πώς μπορώ να δώσω ποιότητα στη ζωή των ηλικιωμένων». Σε αυτό αφιέρωσε τη διδακτορική διατριβή του, τις επιστημονικές του μελέτες για τη μάθηση στην τρίτη ηλικία, την επαγγελματική του δραστηριότητα, τη δημόσια δράση του ως συμβούλου της αυτοδιοίκησης για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία και κοινωφελείς δράσεις – από την οργάνωση επιδείξεων μόδας για ηλικιωμένους μέχρι μαθήματα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αποκατάστασης που ίδρυσε (και η ονομασία είναι ενδεικτική) ήταν έργο αγάπης και κοινωνικής προσφοράς, πρότυπο για μίμηση.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους της μονάδας του, πήρε την πρωτοβουλία να κλειστούν και ο ίδιος και οι εργαζόμενοι για 65 ημέρες στο κτίριο. Με ενθουσιασμό μού πρότεινε να τεκμηριώσουμε την εμπειρία αυτή σε ντοκιμαντέρ και είχαμε την τύχη να καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες ο φακός του σκηνοθέτη Χρήστου Μπάρμπα.
Όταν ξέσπασε το νέο κύμα της πανδημίας, μου μιλούσε συχνά για τις αγωνίες του και κυρίως για την εγκληματική ανευθυνότητα των συμπατριωτών μας, που επιμένουν να αγνοούν τις συστάσεις.
Το ότι θα έπρεπε να πληρώσει με τη ζωή του την επιπολαιότητα μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας με γεμίζει με οργή. Το ότι χάθηκε ένας ευαίσθητος και αφοσιωμένος επιστήμονας, ένας άνθρωπος με δυναμισμό, ανοικτό μυαλό και ανοικτή καρδιά, και ένας πραγματικά καρδιακός φίλος, με γεμίζει ανείπωτη θλίψη.
Πηγές:
kathimerini.gr, lifo.gr, in.gr, in.gr, newsbomb.gr, protothema.gr
Ανάρτηση chiourea.gr στο Επικαιρότητα - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Δείτε επίσης:
- Κορωνοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τα διαφορετικά συμπτώματα (πίνακας)
- ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αβλαβής η μάσκα για τα παιδιά Αντώνιος Δαρζέντας- Παιδίατρος
- Χρήση μάσκας από παιδιά: Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία απαντά σε 9 σημαντικά ερωτήματα
- ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ-Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά
- Πάλι πίσω στα θρανία με ασφάλεια και υγεία… 10 εντολές που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά στο σχολείο!
- Χρήστος Λάμπρης-Μιχάλης Τσουκιάς:Τους ένωσαν τα Ιμαλάια, τους χώρισε ο κορωνοϊός - Η τραγωδία δυο φίλων ορειβατών
Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
- VIDEO: «Έχω Αυτισμό, Είμαι Διαφορετικός, Είμαι ο Εαυτός μου» ♥ (Αυτισμός)
- Kείμενο-VIDEO Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης ♥ (Επικαιρότητα - Κοινωνία)
- VIDEO: «Η τρόικα στην ταβέρνα» ♥ (Διάφορα Θέματα - Ποικίλης ύλης)
- VIDEO: Τα VIDEO που πρέπει να δει κάθε Έλληνας! ♥ (Διάφορα Θέματα - Ποικίλης ύλης)
- Kείμενο-VIDEO Γλωσσολαλιά μιας «νεκρής» γλώσσας- Ράνια Χιουρέα ♥ (Επικαιρότητα-Πολιτισμός)
- VIDEO: "Δεν κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο" ♥ (Επικαιρότητα)
- VIDEO:Συγκινητική ιστορία γέρου πατέρα, γιου και σπουργίτη ♥ (Διάφορα Θέματα - Ποικίλης ύλης)
- VIDEO: Το καναρινί ποδήλατο ♥ (Παιδαγωγικά θέματα)
- VIDEO: Άγγελοι στη γη ♥ (Ειδική Αγωγή)
- VIDEO: Hand in Hand ♥ (Ειδική Αγωγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου