Είχατε μία κουραστική μέρα και αποφασίσατε να βγείτε μία βόλτα να περπατήσετε για να «καθαρίσει» το μυαλό σας;
Αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο μυαλό σας. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι σκεφτόμαστε και μαθαίνουμε καλύτερα όταν περπατάμε ή κάνουμε κάποια άλλη μορφή άσκησης. Η αιτία του φαινομένου αυτού αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή, ίσως οφείλεται στους δύο παρακάτω λόγους.1) Η άσκηση μπορεί να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία γιατί αυξάνει τη ροή του αίματος.
Όταν ασκούμαστε, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Περισσότερο αίμα σημαίνει περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο, οπότε το μυαλό μας αποδίδει καλύτερα.2) Η άσκηση μπορεί να βελτιώνει τη νοητική μας ικανότητα γιατί ενεργοποιεί τον ιππόκαμπο.
Ο ιππόκαμπος είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης φάνηκε να είναι εξαιρετικά ενεργός. Όταν οι νευρώνες αυτοί διεγείρονται, έρευνα δείχνει ότι η γνωστική μας λειτουργία βελτιώνεται.Για παράδειγμα, μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την χωρική μάθηση. Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, η οποία εμφανίζεται με την ηλικία, και, κατά συνέπεια, την ενίσχυση της μνήμης στους ηλικιωμένους.Επίσης, μαθητές που αθλούνται έκτος από καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ σε σύγκριση με τους λιγότερο αθλητικούς συνομηλίκους τους. Τα παιδιά αποκτούν καλύτερη συγκέντρωση και μπορούν να επεξεργαστούν πολλές πληροφορίες παράλληλα.Μαθαίνουμε καλύτερα όταν παράλληλα γυμναζόμαστε
Εκτός από το να βελτιώνει σταδιακά το σκληρό δίσκο της μνήμης σας, η άσκηση μπορεί να έχει και μια πιο άμεση επίδραση στην μάθηση.Γερμανοί ερευνητές έδειξαν ότι αν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο κατά τη διάρκεια, αλλά όχι πριν, την εκμάθηση π.χ. μιας ξένης γλώσσας, βοηθάει να σας «μείνει» η πληροφορία καλύτερα στο μυαλό. Μην το παρακάνετε, όμως γιατί η έντονη προπόνηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, το οποίο αναστέλλει τα κυκλώματα της μνήμης.Το γιατί εξελιχθήκαμε να αυξάνουμε τη διανοητική μας ικανότητα από μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, ωστόσο, παραμένει αναπάντητο.
Όταν οι πρόγονοί μας καταπονούνταν και ίδρωναν, ήταν πιθανώς, είτε γιατί έτρεχαν να σωθούν από κάποιο αρπακτικό ζώο είτε γιατί κυνηγούσαν το επόμενο γεύμα τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των έντονων καταστάσεων, η επιπλέον ροή αίματος προς τον εγκέφαλο ίσως τους βοηθούσε να αντιδρούν πιο γρήγορα και πιο έξυπνα σε αυτές τις κρίσιμες για την επιβίωσή τους καταστάσεις.Οπότε, την επόμενη φορά που θα «κολλήσετε» σε ένα πρόβλημα, πάτε για ένα τρέξιμο ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο σας και να το αντιμετωπίσετε.
Δημοσιεύτηκε από chiourea.gr στο ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ / ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗΔιαβάστε επίσης:
- 4 συνήθειες που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους
- 9 «συνήθειες» που μοιράζονται όσοι βίωσαν συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία
- 5+1 λόγοι που ο θυμός δεν είναι η σωστή επιλογή Παρή Στεφανή
- Όταν συγχωρείς κάποιον, γαληνεύεις. Κάνεις χάρη σ’ εσένα και όχι σ’ εκείνον
- Η σημασία της συγχώρεσης και τα οφέλη της στην ψυχολογία μας
- Δεν αξίζει να κρατάμε κακία! 12 βήματα για να το καταφέρουμε
- Όταν κάποιος μας φέρεται άδικα, δεν είναι ευτυχισμένος ούτε ο ίδιος
- Η συγχώρεση είναι η επιλογή του ευφυούς ανθρώπου
- Θυμός, ζήλεια, πίκρα, απογοήτευση: Πώς να ελέγχετε τα αρνητικά συναισθήματα
- ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: Η τιμωρία του άλλου διαμέσου της σιωπής
- Μην κρίνεις τους ανθρώπους αν δεν ξέρεις σε τι μάχες πολεμάνε…
- Να εκτιμάτε τους ανθρώπους όσο τους έχετε δίπλα σας και όχι όταν τους χάνετε
- Η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται!
- Μαλώνουμε με όσους αγαπάμε πιο πολύ
- 8 Συνήθειες που έχουν οι Δυστυχισμένοι Άνθρωποι και ΠΩΣ να τις Αποφύγετε
- Κάθε φορά που εντυπωσιάζεις, αποκτάς κι έναν εχθρό. Για να είσαι δημοφιλής πρέπει να είσαι μετριότητα
- 13 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλό δείκτη EQ (συναισθηματικής νοημοσύνης)
- Νιώθεις χάλια; Αυτοί είναι οι 10 τρόποι για να γίνεις πιο χαρούμενος άνθρωπος!
- Απλές συμβουλές για να ζήσετε τη ζωή σας όσο καλύτερα γίνεται
- Η σημασία της ζεστής αγκαλιάς για τον καθένα
Διδάκτωρ Σχολής Ψυχολογίας & Επιστημών της Αγωγής Παν/μίου Γενεύης~Εξειδίκευση: Εκπ/ση Τυφλών. τ.Σχολ. Σύμβουλος ΕΑΕ Αν.Αττικής, Β΄Αθήνας, Κυκλάδων & ΔΕ Ιλίου & Αν.Αττικής. Στο ιστολόγιο περιλαμβάνονται πληροφορίες, άρθρα, εγκύκλιοι & υλικό εκπαιδευτικού περιεχομένου Γενικής & Ειδ. Αγωγής, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Β/θμιας Εκπ/σης, καθώς επίσης θέματα γονέων, εκπαιδευτικών, επικαιρότητας & ψυχικής υγείας-αυτοβελτίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου