Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Tι κάνουμε επιστρέφοντας με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφύγουμε να «φέρουμε» στο χώρο μας τον κορωνοϊό (VIDEO)




Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των συσκευασιών ή των τροφίμων; Πόσες ώρες ζει ο κορονοϊός στις επιφάνειες; Πρέπει να απολυμαίνουμε τις συσκευασίες; Όλα τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι στιγμής.

Μπορεί πλέον τα απολυμαίνουμε τα πάντα μέσα στο σπίτι μας, Σε σχέση με τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη εκδώσει σχετική οδηγία: «Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και να τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων και άλλων προϊόντων;

Mε τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορονοϊό, το ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορονοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα, και απαντούν: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε».
Παράλληλα, ένας οικογενειακός γιατρός (Family Medicine Specialist) από το Μίσιγκαν, ο Jeffrey VanWingen, σε ένα βίντεο 13 λεπτών, δείχνει πώς πρέπει να απολυμαίνουμε τα ψώνια που φέρνουμε στο σπίτι μας από το σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα τροφίμων (παντοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα κτλ).
Δείτε το βίντεο και παρακάτω διαβάστε τις οδηγίες υγιεινής, με αλφαβητική σειρά, για διευκόλυνσή σας: Ασανσέρ, Γάντια, Δέματα-Επιστολές, Καθαριότητα και προστασία (οικιακή), Κινητό, Κλειδιά, Μάσκες, Παπούτσια, Ρούχα, Χαλιά-Μοκέτες-Κουρτίνες, Χέρια, Χρήματα-Κέρματα, Ψώνια - Τρόφιμα.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
για την αποφυγή εξάπλωσης του covid-19
ΑΣΑΝΣΕΡ
- Αποφεύγουμε να μπούμε μαζί με άλλους.
- Προτιμούμε τις σκάλες αν είναι εφικτό.
ΓΑΝΤΙΑ
-Πριν φορέσετε τα γάντια, πάντα πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα σκουπίζετε.
- Φοράτε το σωστό μέγεθος.
- Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες.
-Μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια φορεμένα. Κάθε φορά που αλλάζετε γάντια πετάτε τα χρησιμοποιημένα.
-Τα γάντια πρέπει να αφαιρούνται μετά από κάθε χρήση και να απορρίπτονται (πχ μετά από κάθε καθαρισμό, μόλις αφήσετε το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ ή χειρίζεστε σκουπίδια).
- Αφαιρείτε το κάθε γάντι χωριστά πιάνοντάς το από τη μανσέτα.
- Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.
- Δεν θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε τα γάντια.
-Το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματική συναλλαγή πρέπει να αντικαθίσταται.
-Αντικαταστήστε κατεστραμμένα ή σκισμένα γάντια αμέσως.
-Πλύνετε τα χέρια σας ακόμα και αν φοράτε γάντια, καθώς τα μολυσμένα γάντια όταν αφαιρεθούν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα χέρια σας.
- Προσέχουμε την πιθανότητα διασταυρούμενης επιμόλυνσης, πχ. ο περιπτεράς κάνει λάθος να φορά όλη μέρα τα ίδια γάντια γιατί μεταφέρει τα πάντα παντού και ειδικά από τα χρήματα στα προϊόντα. Μην κάνουμε το ίδιο!
ΔΕΜΑΤΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
- Τα ανοίγουμε με γάντια στο μπαλκόνι
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ και προστασία (οικιακή)
-Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε.
-Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια στις κοινές περιοχές οικιακής χρήσης (π.χ. τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες).
-Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.
-Για την απολύμανση είναι αποτελεσματικά, τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα διαλύματα οινοπνεύματος με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα πιο κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης.
-Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό.
-Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι των κορωνοϊών, μόνο όταν αραιώνεται σωστά.Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού.
ΚΙΝΗΤΟ
-Τυλίγουμε με μεμβράνη για τα τρόφιμα το κινητό πριν φύγουμε από το σπίτι, την πετάμε όταν γυρίσουμε και πλένουμε τα χέρια.
ΚΛΕΙΔΙΑ
-Μια φορά την ημέρα (αν δουλεύουμε), τα πλένουμε και τα εμβαπτίζουμε σε διάλυμα οινοπνεύματος 70%
ΜΑΣΚΕΣ
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους.
Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
-Οι απλές μάσκες είναι καλές ίσως για ψυχολογική υποστήριξη των υγιών
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
-Τα βγάζουμε έξω από το σπίτι (πχ είσοδο ή μπαλκόνι)
ΡΟΥΧΑ
-Μόλις γυρίσουμε σπίτι, βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, για μισή τουλάχιστον ώρα.
-Πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα.
-Προτιμούμε να φοράμε ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο.
ΧΑΛΙΑ-ΜΟΚΕΤΕΣ-ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ
-Καθαρίστε πρώτα την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια καθαρίστε με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες. Μετά τον καθαρισμό:
-Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή τους, βάλτε τα στο πλυντήριο στη σωστή ρύθμιση νερού για τα αντικείμενα και μετά στεγνώστε τα πλήρως.
-Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα ενάντια σε ιϊκούς παθογόνους παράγοντες, αρκεί αυτά να είναι κατάλληλα για πορώδεις επιφάνειες.
-Ηλεκτρική σκούπα, προσέχουμε τα φίλτρα της να είναι καθαρά, το άνοιγμα ηλεκτρικής σκούπας στο μπαλκόνι φορώντας μάσκα.
ΧΕΡΙΑ
Να πλένετε τα χέρια σας και κάθε φορά που:
- φυσάτε τη μύτη σας
- βήχετε, ή φτερνίζεστε
- αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
- πριν καθίσετε για φαγητό, πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα
- αφότου έρθετε σε επαφή με ζώα, όπως τα κατοικίδια του σπιτιού
-πριν και μετά την παροχή φροντίδας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)
ΧΡΗΜΑΤΑ – ΚΕΡΜΑΤΑ
-Προτιμάμε πληρωμές με κάρτα.
- Μετά τη χρήση χρημάτων, καθαρίζουμε τα χέρια με αντισηπτικό ή αν γίνεται πλένουμε τα χέρια μας.
ΨΩΝΙΑ
- ΔΕΝ πάμε συχνά στο super market
- Ψωνίζουμε με γάντια
-Προτιμάμε προϊόντα με διπλές συσκευασίες (φρυγανιές με 3 εσωτερικά πακετάκια, γιαούρτια των 3, εξάδα νερών)
Μόλις γυρίσουμε σπίτι από το σούπερ μάρκετ:
-Απολυμαίνουμε ένα χώρο Α που θα ακουμπίσουμε τις σακούλες.
-Απολυμαίνουμε και έναν άλλο χώρο Β, όπου θα ακουμπάμε κάθε ένα από τα προϊόντα που αγοράσαμε, αφού προηγουμένως το έχουμε απολυμάνει.

- Πλένουμε ή απολυμαίνουμε τις συσκευασίες.

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο π.χ κονσέρβες, μπουκάλια.
-Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, αφού βγάλουμε και πετάξουμε στα σκουπίδια όλη την εξωτερική συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών,  πλένουμε καλά τα χέρια μας.
-Φρούτα, λαχανικά τα πλένουμε με νερό και σαπούνι πιάτων, το κάθένα για 20 δευτερόλεπτα (όπως κάνουμε και με το πλύσιμο των χεριών).
-Κάθε προϊόν μόλις το απολυμάνουμε, το τοποθετούμε στο χώρο Β που έχουμε προετοιμάσει.
-Αφού αποθηκεύσουμε κατάλληλα τα τρόφιμα, πετάμε τις σακούλες, πλένουμε τον πάγκο και όποιες άλλες επιφάνειες έχουμε αγγίξει.
-Τέλος, πλένουμε τα χέρια μας.
-Όπου είναι δυνατόν, αφήνουμε τις συσκευασίες για 3 μέρες σε καραντίνα. Δηλαδή χρησιμοποιούμε το προϊόν μετά από 3 μέρες.

ΤΡΟΦΙΜΑ

– Αν τα προϊόντα δεν είναι άμεσης κατανάλωσης και δεν θέλουν ψυγείο τα αφήνουμε στο μπαλκόνι μας για 3 ημέρες και μετά τα βάζουμε στην κουζίνα ή μέσα στο σπίτι.

– Αν τα προϊόντα είναι άμεσης κατανάλωσης, π.χ. λαχανικά, φρούτα, τα αδειάζουμε στη γούρνα του νεροχύτη της κουζίνας, τα σαπουνίζουμε για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό (όπως κάνουμε και με το πλύσιμο των χεριών).

– Αν είναι προϊόντα ψυγείου, τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια και τα βγάζουμε για κατανάλωση αν είναι δυνατόν μετά από 3ημέρες.

– Προϊόντα που είναι σε πλαστικές συσκευασίες, σε κουτιά ή σε μπουκάλια τα απολυμαίνουμε με ένα μαντηλάκι που περιέχει αντισηπτικό.
– Προϊόντα που είναι συσκευασμένα σε χάρτινες, χαρτονένιες ή πλαστικές συσκευασίες μπορούμε ανοίγοντας τη συσκευασία προσεκτικά να αδειάσουμε το περιεχόμενό τους σε ένα δικό μας καθαρό δοχείο, πιάτο ή μπολ».


Δρ Ράνια Χιουρέα

Πηγές:
Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου