Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, η απόλαυση των δικαιωμάτων μας, διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Γι' αυτό την Κυριακή 26 Απριλίου 2020 το βράδυ, αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, στην εκπομπή του Γιάννη Ιωαννίδη και της Φωτεινής Κοκκινάκη «Δικαιώματα στα FM», του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, η Άγκαθα Καρρά, υπό την ιδιότητά της ως αιρετής εκπροσώπου του αναπηρικού κινήματος.
Η Άγκαθα Καρρά είναι Δικηγόρος, αναπληρώτρια Γενική γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και στέλεχος της Ευρωπαΐκής Ένωσης Τυφλών.
Κεντρικό θέμα της εκπομπής ήταν η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η κα Καρρά απαντώντας στις ερωτήσεις που της τέθηκαν, μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα:
 «Το να είναι κάποιος άτομο με οπτική αναπηρία, από μόνο του δε συνιστά εμπόδιο για την εκπλήρωση των ονείρων του και την επίτευξη των στόχων του. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι κοινωνίες από συστάσεως τους, σχεδιάστηκαν για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν καμιά αναπηρία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ατόμων με Αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές κι άλλες αναπηρίες. Το ζήτημα επιλύεται με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών.
Αναμφίβολα, η αναπηρία αποτελεί κατεξοχήν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε υποστηρίζει έμπρακτα και ο ΟΗΕ, με την υιοθέτηση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η σύμβαση δεν δημιουργεί νέα δικαιώματα αλλά δίνει έμφαση στα είδη κατοχυρωμένα από προγενέστερα διεθνή κείμενα, όπως εκπαίδευση, εργασία, προσβασιμότητα, υπό το πρίσμα των ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με πρόβλημα όρασης, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους και πρέπει να τα απολαμβάνουν σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό.
Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολεί το χώρο των ατόμων με οπτική αναπηρία, είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ζητάμε ποιοτικές δουλειές που να ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και τα προσόντα μας καθώς και εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
 Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητές με πρόβλημα όρασης είναι η ίδια με αυτήν που λαμβάνουν οι συνομήλικοι τους του γενικού πληθυσμού. Βέβαια, σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές καθυστερούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
Με τον όρο προσβασιμότητα καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως προσβασιμότητα στο φυσικό, το δομημένο, το ψηφιακό περιβάλλον και απρόσκοπτη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ψηφιακή προσβασιμότητα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ενώ υπάρχει επαρκής νομοθετική θωράκιση, δεν εφαρμόζονται πλήρως οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι έχουν συντελεστεί ποιοτικά άλματα στο ψηφιακό περιβάλλον και στον ψηφιακό δημόσιο χώρο. Έννοιες όπως τηλεκπαίδευση, τηλεκατάρτιση, τηλεργασία, έχουν εισαχθεί δυναμικά στη ζωή μας. Μετά την πανδημία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες είναι καθολικά προσβάσιμες».
Στο παρακάτων Video  ακούμε την κα Άγκαθα Καρρά στην εκπομπή «Δικαιώματα στα FM» αναφορικά με τα δικαιώματα και την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η συνέντευξη αρχίζει με το τραγούδι "Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα" που ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. Έχει μελοποιηθεί από το Μίκη Θεοδωράκη, ενώ οι στίχοι είναι του Γιώργου Σεφέρη. Η κα Καρρά εξηγεί τους λόγους που την έκαναν να επιλέξει αυτό το τραγούδι. Είναι ένας Ύμνος στην Ελπίδα και στην Αισιοδοξία. Δίνει έμφαση στην ελληνική φύση και στον ελληνικό πολιτισμό. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, τονώνει τη διάθεσή μας, με τις ωραίες εικόνες του που κάνουν την άνοιξη να ανθίζει μέσα στην καρδιά μας. Παράλληλα είναι και Ύμνος στην Αλληλεγγύη. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την πνευματική μας ανάταση!


Δείτε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις