Κυριακή 5 Απριλίου 2020

3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας): Στη μάχη κατά του κορωνοϊού με εκτύπωση 3D μέσων ατομικής προστασίας





Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Ραφήνας, Αριστείδης Παλιούρας, το σχολείο του θα ξεκινήσει άμεσα να εκτυπώνει προστατευτικές μάσκες, με 3D εκτυπωτή.
Αναλυτικά η ενημέρωση:
 «Το σχολείο μας, το 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας), μπαίνει στην μάχη κατά του κορωνοϊού με την εκτύπωση 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, με την βοήθεια και καθοδήγηση της εθελοντικής ομάδας Hellas COVID-19 3D Printing Supplies.
 Με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας και τον 3D εκτυπωτή του σχολείου θα εκτυπώσουμε όσες περισσότερες μάσκες μπορούμε.
Ετοιμάζουμε τους χώρους και από Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 ξεκινάμε!»
Τι είναι οι 3D εκτυπωτές 
Oι 3D Εκτυπωτές - 3D Printers, χρησιμοποιούνται για την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) και την κατασκευή τριών διαστάσεων στερεών αντικειμένων, που θα προέλθουν  από ένα ψηφιακό αρχείο. Στον κλάδο του 3D printing υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι κατασκευής, με την πιο διαδεδομένη στην κατηγορία των οικιακών εκτυπωτών την μέθοδο της κατασκευής λιωμένου νήματος ή αλλιώς εναπόθεσης υλικού σε διαδοχικές στρώσεις (Fused Filament Fabrication).
Σύμφωνα με αυτή την μέθοδο ο 3D εκτυπωτής, ελεγχόμενος από έναν υπολογιστή, εκτελεί μια σειρά κινήσεων οι οποίες βασίζονται στο τρισδιάστατο σχέδιο του χρήστη. Το σχέδιο αυτό γίνεται σε προγράμματα σχεδίασης τρισδιάστατων αντικειμένων. Έτσι το υλικό που έχουμε τοποθετήσει (πλαστικό, νάιλον κ.α) θερμαίνεται μέχρι να λιώσει και ο εκτυπωτής να μπορέσει να εναποθέσει μια λεπτή στρώση υλικού και να κατασκευάσει το αντικείμενο. Η κάθε στρώση που τοποθετείται, στερεοποιείται άμεσα. Η διαδικασία συνεχίζεται από το κάτω μέρος του αντικειμένου μέχρι και την κορυφή και στο τέλος έχουμε ένα ανθεκτικό αντικείμενο το οποίο είναι η ακριβής εκτέλεση του τρισδιάστατου σχεδίου μας.
Τι είναι τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.)
Σύμφωνα με το 95978/Δ4/17-06-2015 έγγραφο, τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) είναι εκπαιδευτικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας.    Έχουν αυτοτελή διοικητική δομή στην λειτουργία τους ως σχολικές μονάδες. Συνεργάζονται με τα ΕΠΑ.Λ, τις Σ.Ε.Κ. και τα Ι.Ε.Κ. της περιοχής τους.
Στελέχη του EK: Διευθυντής, Υποδιευθυντής, υπεύθυνοι τομέων, υπεύθυνοι εργαστηρίων κατεύθυνσης. Σε κάθε Ε.Κ. λειτουργεί επίσης Σύλλογος Διδασκόντων.
Το Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) είναι ένα σχολείο που σώζει τη χαμένη τιμή της Τεχνικής Εκπαίδευσης
Το ΕΚ είναι ένα σχολείο το οποίο ξέφυγε από τη φιλοσοφία και τους σχεδιασμούς των γραφειοκρατών που θέλουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση κακέκτυπο της Γενικής, με τους μαθητές να μαθαίνουν την εφαρμοσμένη επιστήμη τους στα θρανία μιας σχολικής τάξης.
Το ΕΚ είναι ο χώρος εργασίας μέσα στο σχολείο. Με εργαστήρια που προσπαθούν να προσομοιάσουν τους εργασιακούς χώρους στους οποίους θα βρεθούν σε λίγο καιρό οι μαθητές, για να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν στην πράξη. Με τεχνολόγους καθηγητές, πλούσιους τους περισσότερους σε εμπειρίες από την πραγματικότητα της δουλειάς, που προσπαθούν να μεταφέρουν την πείρα τους στους μελλοντικούς τεχνικούς που εκκολάπτει το σχολείο.
Χωρίς ΕΚ, Τεχνική εκπαίδευση δεν υπάρχει. Κι ας κοστίζει περισσότερο...
Αυτή είναι η πραγματικότητα όλων των προηγμένων χωρών στις οποίες η Επαγγελματική εκπαίδευση καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο.
Το 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1999. Από το 2017 μέχρι και σήμερα Διευθυντής του είναι ο κ. Αριστείδης Παλιούρας. Στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο επί της Λ. Μαραθώνος στο 26ο χ.λ.μ στη Ραφήνα και συνεργάζεται με το 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ραφήνας.
Πηγές

Επιμέλεια: Δρ Ράνια Χιουρέα, Σύμβουλος ΕΑΕ



Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου