Δύο βασικά αισθήματα για την ευτυχία του ανθρώπου είναι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση. Αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής όποιος τις έχει καλλιεργήσει! Το αντίθετο οδηγεί στην αμφιβολία.
Η αυτοεκτίμηση είναι η αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Αρκετές φορές περνάει από το μυαλό μας η αξιολόγηση εάν “αξίζω της αγάπης τους, γι’ αυτό που δίνω στους κοντινούς μου ανθρώπους παρά τα όποια λάθη μου”. Πρώτοι όμως εμείς πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να πιστεύουμε στη δύναμή του.
Η αυτοπεποίθηση αφορά στον τρόπο που ενεργούμε, στο πόσο σίγουροι ή όχι νιώθουμε γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε. Ενισχύεται όταν τα καταφέρνουμε με αυτό που επιχειρούμε.
Η διαπαιδαγώγηση από το γονιό παίζει ουσιαστικό ρόλο: π.χ. συμβουλεύουμε το παιδί: “Είσαι ικανός να πιάσεις την μπάλα” (αυτοεκτίμηση). “Προσπάθησε να πιάσεις την μπάλα… μπορείς!” (αυτοπεποίθηση).
Σημασία έχουν τα αισθήματα ανημποριάς, απώλειας, θλίψης, φόβου, οργής, ή από την άλλη, αισθήματα χαράς, ενθουσιασμού, φιλίας, αποδοχής, αγάπης.
Ώστε είναι καθοριστικό να βοηθάμε και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας. Ακόμη και το βρέφος των 20 ημερών πρέπει να το επιβραβεύουμε με το χαμόγελο!
Από την άλλη, τον έφηβο που απέτυχε στους αθλητικούς αγώνες, πρέπει να του συμπαρασταθούμε, να τον ενθαρρύνουμε και να τον καθησυχάσουμε και όχι να τον επικρίνουμε.
Στη ζωή του λοιπόν, θα είναι παιδί χαρούμενο με τον εαυτό του, θα βάζει νέους στόχους, θα είναι κοινωνικό. Αντίθετα, εάν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, θα είναι ζηλιάρικο, κοινωνικά αφανές, ανικανοποίητο, με φόβο σε κάθε καινούριο, με αδυναμία να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις αντιξοότητες.
Για να ενισχύσουμε οι γονείς την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας οφείλουμε:
  • Να μην λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι.
  • Να έχουμε ή να δείχνουμε ότι έχουμε λιγοστό άγχος και στρες.
  • Να συζητάμε ήρεμα με το παιδί.
  • Να μην μεταφέρουμε στο παιδί τα υπερβολικά μεγαλόπνεα όνειρά μας για τη ζωή του.
  • Να του δίνουμε σαφείς οδηγίες ζωής!
Συμπερασματικά, τονίζω ότι η αυτοεκτίμηση ξεκινάει από το σπίτι – οι γονείς οφείλουν να μάθουν να είναι γονείς!!!

*Το κείμενο της Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε
Πηγή:
Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις