Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Επικαιρότητα - Κοινωνία: Αλλάζει ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων: Εξετάσεις και συνέντευξη


Αλλάζει ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων:
Εξετάσεις και συνέντευξη

asep4Κατόπιν γραπτών εξετάσεων και συνεντεύξεων θα επιλέγονται στο άμεσο μέλλον οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο. Το σχετικό νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το ν/σ καταργείται η «στείρα» μοριοδότηση των στατικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ) -που αποτελούσε το αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις προκειμένου να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ. Επιπλέον, η αντικειμενικότητα διασφαλίζεται με την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Επίσης, προβλέπεται η διαδικασία προκήρυξης κάθε θέσης προϊσταμένου με βάση το περίγραμμα και τις ανάγκες της υπηρεσίας και η συγκρότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

Η επιλογή θα γίνεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο το ΕΙΣΕΠ θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, αν πληρούν οι υποψήφιοι τα κριτήρια της προκήρυξης, στο δεύτερο στάδιο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλονται σε γραπτές εξετάσεις και στο τρίτο στάδιο οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα περνούν από συνέντευξη.

Η διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014 και να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.


«Τέλος στην πτυχιολαγνεία»

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι και «εργαλεία» που στοχεύουν στην αξιοκρατία και την αξιοσύνη, δίχως να υπολείπονται σε διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Όπως είπε, «έχει αποδειχθεί ότι η απόκτηση πτυχίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών δεν καθιστά a priori τον υποψήφιο που κατέχει αυτά ως τον καταλληλότερο». «Στην Ελλάδα», σχολίασε, «μας χαρακτηρίζει συλλογικά μια πτυχιολαγνεία».

Στη διαδικασία αξιολόγησης, πέρα από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.



Πηγή: ΑΜΠΕ via pekp.gr