Στο "σχολείο της φύσης και των χρωμάτων", όπως ονομάζεται το δημοτικό σχολείο Φουρφουρά στο δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου, οι τέσσερις προικισμένοι δασκάλοι και οι 45 μάλλον τυχεροί μαθητές τους μοιράζονται μία αλλιώτικη εμπειρία εκπαίδευσης, με τα στερεότυπα να έχουν καταρρεύσει. Πρωταγωνιστές όλοι τους σε ένα εκπαιδευτικό πείραμα που μάλλον πέτυχε, αφού τα χαμόγελα περισσεύουν μαζί με τη ζωντάνια μικρών και μεγάλων.
Σε αυτό το σχολείο - που ανέδειξε σε ρεπορτάζ της η εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", σημασία έχει η γνώση κι η ουσία. Έχει τοίχους χρωματιστούς, απίστευτες προκλήσεις, συνεχείς εκπλήξεις για τα παιδιά και τάξεις που μοιάζουν με παιδικά δωμάτια με θεματικές ενότητες. Η πρώτη στο διάστημα... και η τετάρτη στα βάθη του ωκεανού.
Έχει ακόμη καναπέδες, βιβλιοθήκες και χαλιά και τα θρανία σχεδόν περιττεύουν. Άλλωστε η σχολική αίθουσα "στήνεται" παντού έξω και μέσα στο σχολείο, κάτω από δέντρα, σε βουνά...
Από τη Μακεδονία στην Κρήτη!
Λίγα χρόνια πριν, ένας φύλακας-"Άγγελος" από τη Μακεδονία βρέθηκε στην άκρη του πουθενά ή, για την ακρίβεια, 45 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο σχολειό του Φουρφουρά, που φιλοξενεί τα παιδιά 7 ορεινών χωριών του Αμαρίου.
Ο Άγγελος Πατσιάς, ένας νεαρός δάσκαλος, ήρθε για να δημιουργήσει ένα μικρό εκπαιδευτικό θαύμα. Κι ύστερα ήρθαν κι άλλοι νεαροί, εξίσου ακούραστοι και αεικίνητοι δασκάλοι. Κι όλοι μαζί τα κατάφεραν.
Ένα μάθημα διαφορετικό
Στο σχολείο του Φουρφουρά, ό,τι σκοτεινιάζει τις ψυχές των παιδιών δεν έχει θέση, όπως θέση δεν έχουν και τα άπειρα "κακώς κείμενα" της παιδείας. Εδώ όλα γίνονται με όρεξη και χαμόγελο. Από τον αργαλειό μέχρι την εκπαιδετική ρομποτική, από τα περιβόλια στις νέες τεχνολογίες.
Γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους και συμμετείχουν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Συμμετέχουν σε 4 ευρωπαικά προγράμματα, τηλεδιασκέπτονται με σχολεία της υπόλοιπης χώρας και παίρνουν συνεντεύξεις από παλιούς Αμαριώτες για το Μουσείο προφορικής ιστορίας. Φτιάχνουν αρωματικό λάδι και μαθαίνουν Γαλλικά μέσω skype!
Από το 2010 τα παιδιά του Φουρφουρά έχουν και τη δική τους διαδικτυακή τηλεόραση και τα απομακρυσμένα τους χωριά δεν εμποδίζουν πια τη φωνή τους να φτάσει παντού.
Γύρισαν "πλάτη" στις ανεπάρκειες του συστήματος
Κι όλα αυτά επειδή δάσκαλοι προικισμένοι είχαν όραμα και το έκαναν πράξη. Έβγαλαν τα ρολόγια τους, έβαλαν πινελιές στα "θέλω" του υπουργείου, γύρισαν την πλάτη στις ανεπάρκειες του συστήματος. Έφτιαξαν ένα ολόκληρο κόσμο για τους μαθητές τους, ταξίδεψαν μαζί σε μονοπάτια γνώσης και εμπειριών, τους δίδαξαν και διδάχτηκαν. Και συνεχίζουν ακάθεκτοι αποδεικνύοντας πως, κόντρα στη μαυρίλα που στοιχειώνει την παιδεία και τα παιδιά μας, υπάρχει τρόπος, αρκεί να υπάρχει θέληση και κυρίως δάσκαλοι αληθινοί.
Της Στέλλας Τερζάκη
05/10/2013
Πηγή: http://www.neakriti.gr/