Κάθε αρχή και εύκολη! Πρώτη Μέρα στο Σχολείο για το Παιδί! Μήπως είσαστε κι εσείς ένας από τους γονείς που το παιδί τους πάει για πρώτη φορά σχολείο; Αφήστε στην άκρη κάθε άγχος! Μια νέα αρχή δεν είναι αναγκαστικά και δύσκολη.

Σε περίπτωση που δεν περιμένατε με ανυπομονησία την πρώτη ημέρα του σχολείου, εσείς ή το παιδί σας, καιρός είναι να αρχίσετε. Οι λόγοι είναι πολλοί και θα τους δείτε παρακάτω. Ακόμα, θα διαβάσετε τους τρόπους να το εμψυχώσετε καλύτερα και τα πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσετε.

Όσον αφορά το σχολείο, λοιπόν, κάθε αρχή και εύκολη!

3 λόγοι για να ενθουσιαστούμε

Ο ενθουσιασμός που θα δείξει το παιδί σας για τη νέα του αρχή στο σχολείο ξεκινά από εσάς. Άλλωστε, οι λόγοι που έχετε για να χαιρόσαστε δεν είναι και λίγοι.

Γνώσεις: Το πιο σημαντικό, φυσικά, είναι τα νέα πράγματα που θα μάθει και οι προοπτικές που θα ανοιχτούν μπροστά του. Πέρα, όμως, από τα διάφορα επαγγέλματα που θα αρχίσετε να οραματίζεστε γι’ αυτό, θα το δείτε να αρχίζει να διαβάζει τα πάντα γύρω του και να κάνει πράξεις, και αυτό δεν είναι και λίγο.

Εμπειρίες: Τέλος, όλα αυτά θα πλαισιωθούν από καινούριες, συναρπαστικές εμπειρίες. Από τα πρώτα πάρτι μέχρι τα ομαδικά παιχνίδια και τις ημερήσιες εκδρομές, το παιδί σας θα αποκτήσει μια νέα, πιο ενδιαφέρουσα καθημερινότητα.

Φιλίες: Σχεδόν εξίσου σημαντικές με τις νέες γνώσεις είναι οι νέες φιλίες. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακόμα επαφή με άτομα από το σχολείο μας; Το παιδί σας θα κάνει τώρα τους πρώτους πραγματικούς του φίλους, μιας και θα είναι οι πρώτοι που θα έχει διαλέξει μόνο του, και μερικούς από αυτούς θα τους κρατήσει για μια ζωή.

Διώξτε το άγχος

Μπορεί ο ενθουσιασμός να ξεκινά από τους γονείς, αλλά το ίδιο γίνεται και με το άγχος. Ξεχάστε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες σας. Το να πάει το παιδί σας στην πρώτη τάξη είναι μια φυσική εξέλιξη, αφού επιτέλους μεγάλωσε! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του δείξετε τη χαρά και την περηφάνειά σας.

Κάποια κλάματα είναι αναμενόμενα, κυρίως λόγω του αποχωρισμού από το σπίτι. Το πρώτο σοκ θα περάσει αμέσως, όμως, αφού η δασκάλα ή ο δάσκαλος θα κάνει τα πάντα για να αισθανθούν τα παιδιά άνετα και οικεία. Σε λίγο, κάθε φόβος θα αποτελεί ανάμνηση.

Η συντροφιά είναι πάντα σημαντική. Οι γνωστές φάτσες γύρω του θα ηρεμήσουν το παιδί σας και θα το εξοικειώσουν με το νέο του περιβάλλον. Μάθετε από πριν αν κάποια γνωστά παιδάκια θα είναι στην ίδια τάξη και κανονίστε με τη δασκάλα να καθίσει με κάποιο από αυτά, ή συνεννοηθείτε με τους άλλους γονείς για να κάνουν μαζί τη διαδρομή μέχρι το σχολείο.

Το παν είναι η θετική στάση. Θα υπάρξει αργότερα καιρός για να πάρετε το σχολείο περισσότερο στα σοβαρά. Η ανυπομονησία σας για την καινούρια αρχή θα μεταδοθεί και στο παιδί σας. Άλλωστε, όλοι δε θα θέλαμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα; Δεν πρέπει να σας εκπλήξει το ότι θα έχει πια τη δική του κοινωνική ζωή, τις δικές του προτιμήσεις, συμπάθειες και αντιπάθειες. Και, παρόλο που πριν ήταν γλυκό και χαριτωμένο, τώρα η παρέα μαζί του θα είναι ενδιαφέρουσα και γεμάτη εκπλήξεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για το σχολείο αρχίζει

3 εβδομάδες πριν: Επισκεφθείτε το σχολείο μαζί με το παιδί σας. Είτε πρόκειται για το κτίριο που χρόνια τώρα περνούσατε στο δρόμο προς το σπίτι, είτε για ένα σχολείο πολλά χιλιόμετρα μακριά, καλό είναι να κάνετε μια μίνι ξενάγηση.

2 εβδομάδες πριν: Κάνετε έναν κατάλογο ρούχων. Πριν τον πανικό των τελευταίων ημερών, δείτε με καθαρό μυαλό τι έχει ήδη, τι του χωράει ακόμα και τι καινούριο χρειάζεται το παιδί σας.

1 εβδομάδα πριν: Οργανωθείτε! Καθαρίστε και τακτοποιήστε τα ράφια και τα συρτάρια στο παιδικό δωμάτιο, αφήνοντας χώρο για τα νέα βιβλία και τετράδια. Ψωνίστε τα τελευταία απαραίτητα… όπως τσάντα, κουτί για το κολατσιό, τετράδιο και μολύβια.

Υιοθετήστε σχολικό ωράριο

Παρόλο που έξω ακόμα έχει φως μέχρι αργά, αρχίστε να γευματίζετε και να βάζετε το παιδί σας για ύπνο νωρίς, σαν να πρόκειται να ξυπνήσει νωρίς το πρωί.

Αρχίστε την πρωινή ρουτίνα

Ξεκινήστε, λοιπόν, από τώρα να του δείχνετε πώς πρέπει να ντύνεται, να τρώει, να πλένει τα δόντια του, να ελέγχει την τσάντα του κ.λ.π., κι όλα αυτά μέσα σε κάποιο προκαθορισμένο χρόνο.

Θέστε κανόνες διαβάσματος

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι πρόκειται να έχει λίγη δουλειά και για το σπίτι και συζητήστε ποια ώρα της ημέρας και ποιο μέρος του σπιτιού θα είναι τα πιο κατάλληλα για να την κάνει.

Γνωρίστε τη δασκάλα ή το δάσκαλο

Πηγαίνετε μια βόλτα από το γραφείο του μαζί με το παιδί σας και μιλήστε για οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολεί.

Το προηγούμενο βράδυ διαλέξτε ρούχα

Βρείτε μαζί με το παιδί σας το κατάλληλο σύνολο και βγάλτε το από την ντουλάπα, για να περιορίσετε το πρωινό άγχος.

Ετοιμάστε την τσάντα

Μην ξεχάσετε να γράψετε κάπου το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σπιτιού σας.

Κάντε του και μια μικρή έκπληξη: βάλτε μέσα κάτι που ξέρετε ότι θα ευχαριστηθεί πολύ όταν το βρει, όπως ένα «απαγορευμένο» σνακ που του αρέσει, ή κάτι με συναισθηματική αξία, όπως μια οικογενειακή φωτογραφία.

Κάντε του ένα δώρο

Δείξτε του πόσο περήφανοι είσαστε που μεγάλωσε και αρχίζει σχολείο με ένα καινούριο βιβλίο, ή ακόμα κι ένα δικό του ξυπνητήρι!

Τη μεγάλη μέρα

Κανονίστε να πάτε λίγο πιο αργά στη δουλειά, ώστε να μείνετε παραπάνω ώρα στο σχολείο μαζί με το παιδί σας ή να το αποχαιρετήσετε με την ησυχία σας όταν παίρνει το σχολικό.

Φτιάξτε ένα εντυπωσιακό πρωινό, όπως κρέπες με σοκολάτα και φρουτοσαλάτα.

Φάτε μαζί, συζητώντας για τη συναρπαστική ημέρα που μόλις άρχισε.

Βγάλτε μια φωτογραφία. Στο εξής, μπορείτε να τη βγάζετε κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του σχολείου και να βλέπετε πόσο έχει μεγαλώσει το παιδάκι σας.

Τεστ ετοιμότητας

Μπορείτε με απλές ασκήσεις να ελέγξετε και να βελτιώσετε τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού, όπως συνηθίζεται να λέγεται στα ειδικά τεστ.

  •     Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τον εαυτό του, για παράδειγμα: Πόσων χρονών είσαι; Πόσα αδέρφια έχεις; Πότε είναι τα γενέθλιά σου; Το παιδί πρέπει να έχει μάθει να χρησιμοποιεί σωστά το μολύβι και να μπορεί να γράψει το όνομά του, καθώς και να αντιγράφει σχήματα όπως τα ακόλουθα:

  1)  του κύκλου

  2)  του σταυρού

  3)  του τετραγώνου

  4)  του τριγώνου

  •      Πρέπει επίσης να μπορεί να προσανατολίζεται στο χώρο διακρίνοντας τις έννοιες: Αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω, πίσω και μπροστά και να εκτελεί σωστά απλές και διπλές προσταγές (π.χ. «πιάσε το δεξί χέρι», «πιάσε πρώτα το δεξί αυτί και μετά το αριστερό χέρι»).
  •      Πολύ σημαντικό είναι το λεξιλόγιο που έχει αναπτύξει το παιδί. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζει να κατονομάζει χρώματα και αντικείμενα, να κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα αυτά και να μπορεί να τα απαριθμήσει μετρώντας τα ένα-ένα.
  •      Μια βασική δεξιότητα που πρέπει να έχει αναπτύξει το παιδί πριν εισαχθεί στην Α’ τάξη του δημοτικού είναι: Να αφηγείται μια ιστορία που άκουσε διατηρώντας τη χρονική σειρά των γεγονότων και αναφέροντας ορισμένες βασικές λεπτομέρειες.

MHΝ ΞEXAΣETE:

 • Να το γράψετε στο σχολείο!

• Να σημειώσετε ποια ημέρα και ώρα αρχίζει.

• Να κανονίσετε πώς θα πηγαίνει και πώς θα επιστρέφει.

• Να ψάξετε το τι θα τρώει και τι θα πίνει.

• Να γράψετε μέσα στην τσάντα του όλα σας τα τηλέφωνα.

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr στο ΓΟΝΕΙΣ - Παιδί & Σχολείο

Διαβάστε επίσης:

·        Πώς να διαχειριστείτε το άγχος του παιδιού σας για το σχολείο

·        Τι κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάει σχολείο; Στάνλει Σαπίρο, Ψυχολόγος

·        Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν… εφιάλτη

·        Όταν το παιδί δε θέλει ή φοβάται να πάει στο σχολείο Γιώτα Ταμτάμη, Ψυχολόγος

·        "Δε θέλω τη δασκάλα"! Πώς θα το αντιμετωπίσετε

·        Σχολική φοβία και τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας Στέλλα Κιανούρα

·        Ξεκίνημα στην Α΄δημοτικού: «Δε θέλω να πάω σχολείο»! Βιβλία με διασκεδαστικές ιστορίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό περιβάλλον Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα, Σύμβουλος ΕΑΕ

·        Βιβλία για παιδιά: Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό… 20 παραμύθια που σχετίζονται με τη μετάβαση Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα, Σύμβουλος ΕΑΕ

·        25 ερωτήσεις για να μάθετε από τα παιδιά σας “τι γίνεται” στο σχολείο! Δρ Ράνια Χιουρέα, Σύμβουλος ΕΑΕ

·        Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά όταν πηγαίνουν σχολείο;

·        Η πλάνη των καλών βαθμών – Τι είναι τελικά αυτό που αξιολογούν; Ελένη Σίγκου, Ψυχολόγος

 



Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις