Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ειδική Αγωγή - ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: Μανιοκατάθλιψη ή Διπολική Διαταραχή



ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ή ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ


Μανιοκατάθλιψη και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν:

1. συμπτώματα διαταραχής διάθεσης (κατάθλιψη μανία )
2. ταυτόχρονη παρουσία συμπτωμάτων σχιζοφρένειας ή εναλλαγή των συμπτωμάτων των δυο καταστάσεων ανά κάποιες μέρες.

Συμπτώματα μανιοκατάθλιψης = Συμπτώματα Διαταραχών Διάθεσης (ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ) + Συμπτώματα Σχιζοφρένειας

Συμπτώματα σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής = Συμπτώματα Διαταραχών Διάθεσης + Συμπτώματα Σχιζοφρένειας (ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ)
Στη μανιοκατάθλιψη η παρουσία συμπτωμάτων διαταραχής διάθεσης είναι η πιο έντονη σε σχέση με αυτά της σχιζοφρένειας.
Επίσης μεσολαβούν πιο πολλά χρονικά ανάμεσα στα επεισόδια.
Τα συμπτώματα μανίας είναι:
Υψηλή διάθεση, αυξημένη ενέργεια, υπερβολική δραστηριότητα, γρήγορη σκέψη, μειωμένος ύπνος, απώλεια κοινωνικής και σεξουαλικής συγκράτησης, μειωμένη προσοχή και συγκέντρωση.
Κάποιες φορές το άτομο είναι ευέξαπτο και θυμωμένο. Μπορεί να ξοδεύει μεγάλα ποσά χρημάτων και να ξεκινά μη ρεαλιστικές δράσεις και δουλειές, μπορεί επίσης να είναι σεξουαλικά ανεξέλεγκτο, να ξεχνά να φάει, να πιει νερό, με αποτέλεσμα αφυδάτωση και παραμέληση του εαυτού.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι:
Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, μειωμένη προσοχή και συγκέντρωση, ιδέες ενοχής και απαξίωσης, έλλειψη αυτοπεποίθησης, μειωμένη ενεργητικότητα με συνέπεια κούραση και μειωμένη δραστηριότητα. Όλα αυτά οδηγούν σε απελπισία και ματαίωση, και επίσης στην πεποίθηση πως δεν αξίζει να ζει κανείς όπως ακόμα σε σκέψεις αυτοκτονίας.
Βιολογικά συμπτώματα είναι η έλλειψη όρεξης και η απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, το άτομο ξυπνά νωρίς ή έχει αϋπνία και μειωμένη σεξουαλική δράση.

Τα συμπτώματα σχιζοφρένειας:  
ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ:
Ψευδαισθήσεις (ακουστικές, οπτικές οσφρητικές, γευστικές). Ψευδαίσθηση είναι η αντίληψη που δημιουργείται χωρίς αντίστοιχο αισθητηριακό ερέθισμα, ή χωρίς την παρουσία φυσικών δυνάμεων. Δηλαδή το άτομο αντιλαμβάνεται κάτι που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Παραληρητικές ιδέες: ψευδής πεποίθηση, για την οποία ο πάσχων είναι ακλόνητα και ακράδαντα πεπεισμένος και δεν αναθεωρεί με λογικά επιχειρήματα. Μορφές τέτοιων ιδεών είναι παραληρητικές ιδέες δίωξης, ζηλοτυπική, μεγαλείου, θρησκευτικές.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: π.χ αργή κίνηση και σκέψη, αργός λόγος και αντίδραση. Τα αρνητικά συμπτώματα είναι λιγότερο δραματικά από τα θετικά, αλλά τείνουν να είναι πιο επίμονα. Η αναγνώριση των αλλαγών ως αρνητικά συμπτώματα είναι δύσκολη, ιδίως αν η ασθένεια παρουσιάζετε κατά την εφηβεία.
ΘΕΤΙΚΑ και ΑΡΝΗΤΙΚΑ συμπτώματα δύναται να εμφανίζονται μαζί, ξεχωριστά, ή εναλλακτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα συμπτώματα σχιζοφρένειας θεραπεύονται με αντί-ψυχωτικά φάρμακα και συμπτώματα διαταραχής διάθεσης με φάρμακα σταθεροποιητές διάθεσης και αντί-καταθλιπτικά. Τα αντί-ψυχωτικά φάρμακα δρουν πιο γρήγορα οπότε τα συμπτώματα ψύχωσης υποχωρούν αρχικά.

Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να παρέχουν ουσιαστική ποιοτική ζωή για το άτομο.
Σημαντικά:
·       Είναι απαραίτητο να αναζητηθεί βοήθεια για το άτομο, μόλις πρωτοεμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

·       Η θεραπεία είναι πάντα πιο αποτελεσματική, όταν δίδεται νωρίς και συνυπάρχει με μια διαρκή και σωστά ενημερωμένη υποστήριξη από την οικογένεια, που επίσης έχει μάθει να καταλαβαίνει τη διαταραχή.
Μετάφραση από τον οδηγό "caring and coping " της οργάνωσης Rethink
Έλεγχος μετάφρασης Δρ. Κολοστούμπης,Ψυχίατρος
Επιμέλεια Δρ. Ράνια Χιουρέα, Σχολ. Σύμβουλος Ε.Α.Ε.