Αδιαμφισβήτητα η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία προσφέρει σημαντικότατα οφέλη. Ενεργοποιεί το ενδιαφέρον όλων των μαθητών, ευνοεί τη διαφοροποίηση, καθιερώνει τη διαδραστικότητα,προωθεί τη συνεργασία, δημιουργεί ευχάριστο κλίμα, εξοικειώνει τους μαθητές με τις σύγχρονες απαιτήσεις κ.λπ.
Πιο κάτω παρουσιάζονται 10 εκπαιδευτικά εργαλεία που διατίθενταιδωρεάν στο διαδίκτυο. Κάποια δεν χρειάζονται καν εγγραφή, άλλα απαιτούν username και password, ενώ ορισμένα επιτρέπουν την είσοδο μέσω facebook. Προσωπικά τα χρησιμοποιώ στην τάξη μου με τα αποτελέσματα να είναι εκπληκτικά!



Edmodo


Το Edmodo είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο. Κάτι σαν το Facebook με καθαρά όμως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο εκπαιδευτικός κάνει εγγραφή, δημιουργεί την ομάδα της τάξης του και δίνει τον αντίστοιχο κωδικό στους μαθητές. Κατόπιν, οι μαθητές αφού εγγραφούν (δεν απαιτείται email) μπορούν να δώσουν έναν αυτοματοποιημένο καινούριο κωδικό στους γονείς τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι μόνο μέλη της τάξης θα κάνουν εγγραφή. Στα εκπαιδευτικά το Edmodo προσφέρει ψηφοφορίες,κουίζ, συζητήσεις, εργασίες χρονικά οριοθετημένες, βαθμολόγιο κ.ά.


Tagxedo

Το Tagxedo είναι ένα εργαλείο για σύννεφα λέξεων (word cloud). Εκπαιδευτικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην καταγραφή και παρουσίαση κάποιου ειδικού λεξιλογίου, στην παρουσίαση του εαυτού κάθε παιδιού κ.ά.





Bubbl


Το Bubbl είναι ένα εργαλείο για να φτιάχνεις ιδεοθύελλες (brainstorming).Η αμεσότητά του – δωρεάν και χωρίς καν εγγραφή – είναι πολύ βολική για το δάσκαλο.


Gapminder


Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει πάμπολλα στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου (υγεία,τεχνολογία, οικονομία, ενέργεια κ.ά.). Το σημαντικό σ’ αυτή την ιστοσελίδα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον περιηγητή (δάσκαλο/μαθητή) να τροποποιήσει τα πάντα σύμφωνα με το στόχο του. Συνεπώς, το Gapminder προσαρμόζεται και εντάσσεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα του σχολείου. Ακόμα ένα πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείς να το “κατεβάσεις” στον υπολογιστή σου και να το χρησιμοποιήσεις χωρίς ίντερνετ.


Lino


Το Lino είναι ένας διαδικτυακός πίνακας σημειώσεων. Μπορεί να αξιοποιηθεί με τον εξής τρόπο: τα παιδιά κάθε μέρα ή όποτε νιώσουν την ανάγκη να γράφουν τα συναισθήματά τους. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει έναν πίνακα ανακοινώσεων από τον εκπαιδευτικό προς τους μαθητές ή και γονείς.


Moodle


Η κατεξοχήν ασύγχρονη εκπαιδευτική εφαρμογή. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα όπου μπορείς να περάσεις όλα σου τα μαθήματα, τις ασκήσεις, τις παρουσιάσεις,τους βαθμούς κ.λπ. Η απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων πληροφορικής για να το στήσεις (απαιτεί server),καθιστά αυτομάτως το Moodle όχι τόσο προσιτό για την πλατιά μάζα των εκπαιδευτικών. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ ένα προηγούμενο άρθρο μου για το Moodle.


Timetoast


Το Timetoast σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις εύκολα διαδραστικές ιστορικές γραμμές. Εκτός από την Ιστορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Αγωγή Ζωής (π.χ. η πορεία της ζωής μου), στο Σχεδιασμό & Τεχνολογία (π.χ. η εξέλιξη των αυτοκινήτων) κ.λπ.


Infogr.am


Το Infogr.am είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να φτιάξεις διαδραστικές απεικονίσεις κάποιων δεδομένων/στοιχείων (infographics). Είναι η ιδανική λύση για μοντέρνα παρουσίαση των αποτελεσμάτων διαφόρων ερευνών που κάνουν τα παιδιά.


Remind101


Το Remind101 είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο δωρεάν αποστολής SMS προς μαθητές ή γονείς. Προς το παρόν διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά προγραμματίζεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αναμένουμε!


Gloster


Μέσω του Gloster μπορείς να φτιάξεις διαδραστικά poster με βίντεο, εικόνες, ήχο, κείμενα κ.λπ. Οι μαθητές μπορούν να το αξιοποιήσουν δημιουργώντας poster για τοproject που μελετούν, φτιάχνοντας παζλ του εαυτού τους κ.λπ.





*Η επιλογή και ο σχολιασμός έγιναν από τον Αντώνη Ζαρίντα, Δάσκαλο.


Πηγή



Δείτε επίσης:









Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις